Search Results for 'dipelajari'


power pointTip ke 20 ini amat mudah. Tip ini kata, “Keep on trying”, teruskan mencuba. Mengapa saya beri tip ini? Mudah sahaja.

Saya mula meningkatkan kebolehan saya menggunakan power point pada tahun 2005 semasa saya menyambung pengajian di peringkat Master di UIA. Ketika itu saya mengambil subjek Educational Measurement & Statistics. Kebetulan, pensyarah saya ketika itu mahu membuat satu kelainan. Selain daripada belajar statistik, pensyarah saya mahu semua pelajar membuat satu portfolio apa yang telah dipelajari menggunakan power point. Portfolio ni nak senang cerita, kita panggil buat nota la.

Ketika itu juga, pensyarah saya tidak tahu bagaimana bentuk dan cara ia patut power pointdilakukan. Jadi dia serahkan kepada pelajar untuk melakukannya dengan cara masing-masing.Pensyarah cuma akan memeriksa portfolio ini setiap 4 minggu. Oleh kerana modul ini mengambil masa 3 bulan, jadi pensyarah akan memeriksa portfolio ini sebanyak 3 kali.

Saya pun mula lah cuba membuat portfolio ini. Susah juga. Saya lihat semua pelajar lain macam dah banyak dilakukan dalam minggu pertama dan kedua. Saya masih lagi tidak ada idea. AKhirnya, di akhir minggu ketiga, saya dapat idea bagaimana saya mahu lakukannya.

Jadi saya buat portfolio ini mengikut idea saya. Hasilnya, apabila pensyarah saya periksa di akhir minggu keempat, dia memilih portfolio saya sebagai contoh. Saya jadi seronok. lebih banyak saya pelajari untuk memperbaiki portfolio saya itu. Di akhir minggu ke lapan, pensyarah memeriksa semua portfolio pelajar satu persatu di power pointdalam kelas. Apabila saya mahu hantar untuk diperiksa, pensyarah saya suruh saya hantar akhir sekali nanti. Akhirnya, bila tiba saya menghantar portfolio saya, pensyarah meminta saya berdiri di hadapan dan ceritakan kepada kelas bagaimana saya buat keseluruhan portfolio saya itu. Ada antara pelajar seperti tidak percaya apa yang saya tunjukkan itu menggunakan microsoft powerpoint. Mereka sangka saya gunakan perisian lain.

Di akhir semester, saya mendapat A+ dalam subjek ini dan saya diberitahu yang pensyarah saya tadi menggunakan portfolio saya tadi sebagai contoh untuk kelas beliau di semester seterusnya. Itu merupakan satu pencapaian yang memberi kenangan manis kepada saya semasa mengikuti pengajian Master tersebut.

Persoalannya, bagaimana saya dapat lakukan dan hasilkan portfolio terbaik ketika itu menggunakan power point? Mudah juga, saya guna tip ke 20 ini, “keep on trying”.

Banyak ketikanya saya rasa susah untuk menggunakan power point ini. Apabila apa yang saya buat tidak menjadi, kadang-kadang rasa sakit hati sampai rasa nak tendang komputer saya tu. (Rasa je, tak pernah seumur saya tendang komputer :) ) Apabila apa yang saya nak buat tak menjadi, dan apabila saya terus mencuba, ada satu perkara pelik berlaku. Perkara pelik itu ialah, saya akan pelajari sesuatu yang lain, yang lebih hebat. Jadi, setiap kali ada masalah dan apabila saya terus mencuba, saya yakin bahawa saya akan pelajari sesuatu yang baru dan hebat. Tak ada lah rasa tension sangat bila dah berfikiran macam ni.

Saya percaya, kesemua 21 tips yang saya berikan kepada anda ini adalah berasal daripada pengalaman saya menghasilkan portfolio tadi. Jika anda gunakan kesemua tips-tips ini, saya percaya anda juga akan majukan kebolehan anda menggunakan perisian Power Point ini.

Selamat mencuba. :)

Tip ke 14 adalah tip terakhir dalam tips ‘7 perkara yang perlu dipelajari. Saya ulangi, 21 tips Microsoft Power Point saya bahagikan kepada 3 bahagian.

  • 7 tips pertama (tips 1 -7) saya namakan ‘7 perkara yang perlu dielakkan’.
  • 7 tips kedua (tips 8 - 14) saya namakan ‘7 perkara yang perlu dipelajari’.
  • 7 tips ketiga (tips 15 - 21) saya namakan ‘7 petua untuk lebih maju’.

Jadi, tip ke 14 ialah, anda perlu pelajari dan majukan teknik anda menggunakan perisian Microsoft Power Point dengan melihat cara orang lain membuat presentation mereka.

Contohnya begini, katakan anda menghadiri mana-mana seminar atau mendengar presentation daripada sesiapa, perhatikan cara persembahan power point mereka. Jika ada cara presentation mereka yang menarik, fikirkan bagaimana agaknya cara mereka lakukan. Jika anda lihat mana-mana animation yang menarik, fikirkan bolehkah anda lakukan perkara yang sama.

Satu cara paling cepat untuk lakukan perkara ini ialah dengan meminta salinan presentation tersebut (dalam bentuk softcopy). Selalunya, jika sahabat anda atau seseorang yang anda kenali membuat presentation, tentu tidak ada masalah jika anda mahu meminta salinan presentation tersebut. Namun, anda perlu bersedia jika presenter tidak dapat memberikan softcopy tersebut.

Seperti saya sendiri, ramai juga yang meminta salinan softcopy presentation yang saya jalankan. Namun, saya perlu meminta maaf kerana tak dapat berikannya. Ini adalah kerana, softcopy power point presentation saya adalah satu daripada ‘Intellectual Property’ saya. Ia tidak boleh diedarkan begitu sahaja kerana saya perlu menjaga hasil kerja saya itu.

Namun, jika ada yang meminta salinan itu kerana mahu pelajari teknik animation, saya akan berikan satu salinan contoh di mana mereka boleh pelajari teknik-teknik tersebut. Ada satu salinan softcopy power point yang anda boleh download secara percuma iaitu www.awesomebackgrounds.com .

Setelah ada download softcopy tersebut, klik F5 dan perhatikan animation yang ditunjukkan. Anda mungkin rasa kagum atau pelik kerana animation-animation itu seolah-olah dibuat menggunakan perisian lain, bukan powerpoint. Setelah anda lihat slide show tersebut, ada dua bahagian yang anda perlu perhatikan untuk pelajari bagaimana ia dilakukan. Bahagian-bahagian itu ialah:

  • Custom animation
  • Slide Transition

Semasa saya mula belajar untuk memajukan diri saya dalam power point, saya telah download softcopy daripada awesomebackgrounds.com ini. Saya belajar bagaimana menggunakan custom animation dan slide transition di sini. Setelah saya kuasai asas ini, saya jadi lebih yakin untuk belajar kegunaan lain untuk mencantikkan lagi presentation saya. Bagi saya, ini adalah tip paling utama bagaimana saya majukan teknik penggunaan power point saya.

Jadi, jangan lupa download softcopy power point percuma ini dan pelajari teknik-teknik menarik yang digunakan. Mula juga perhatikan bagaimana sahabat anda atau sesiapa sahaja buat power point presentation mereka. Selamat mencuba. :)

Universiti malayaPada hari Selasa dan Rabu lalu, saya berada di Shah’s Village hotel mengendalikan program pengurusan Stress bersama staff daripada Universiti Malaya. Program dua hari ini saya kendalikan seorang diri menggunakan modul yang telah saya tulis dan majukan berdasarkan pengalaman daripada program-program yang lepas. Ada lebih kurang 30 peserta yang menyertai program ini yang terdiri daripada pegawai pentadbiran, ketua jabatan dan juga pensyarah.

Apa yang dapat saya perhatikan, setiap orang mempunyai objektif yang berbeza jika mereka mahu belajar tentang stress. Kumpulan kali ini sangat berminat untuk mengetahui apakah simptom-simptom stress. ia bermaksud, mereka sangat ingin tahu apakah tanda-tanda jika anda sedang mengalami stress. Adakah anda tahu apakah tanda-tandanya?

Saya huraikan 4 simptom utama jika anda sedang mengalami stress atau tekanan perasaan.

  1. Simptom Intelektual - contoh: Masalah memori, sukar membuat keputusan, kurang fokus dan selalu merasa keliru.
  2. Simptom Emosi - contoh: Cepat marah, hilang mood, hilang keyakinan diri dan murung.
  3. Simptom Fizikal - contoh: Sakit kepala, masalah pencernaan, gangguan tidur dan masalah kulit.
  4. Simptom Kelakuan - contoh: Lebih atau kurang makan, lebih atau kurang tidur, mengasingkan diri dan panas baran.

universiti malayaSebenarnya, semua orang ada mengalami stress setiap hari cuma kadarnya berbeza bagi setiap orang. Jika anda memandu ke tempat kerja setiap hari, anda mungkin rasa stress kerana jalan sesak atau sukar mendapat parking kereta. Jika anda pelajar, anda mungkin rasa stress kerana banyak subjek yang perlu dipelajari dan banyak kerja sekolah yang perlu disiapkan. Apa yang berbeza ialah cara anda menangani dan menguruskan stress tersebut.

Satu nasihat utama daripada saya berkenaan stress ialah, jika anda boleh mengawal kadar stress anda dengan bijak, anda akan jadi lebih bijak dan matang. Saya ada terangkan konsep ini dalam topik mengawal tekanan perasaan menjelang peperiksaan dulu. Bagaimana mahu mengawal dan menguruskannya? Perlu baca dan belajar lebih lanjut. Boleh juga baca ebook saya yang bertajuk 7 teknik motivasi diri menjelang peperiksaan. :)

Kepada peserta program Pengurusan Stress daripada Universiti Malaya, saya ucapkan ribuan terima kasih di atas kerjasama dan semangat ingin belajar yang ditunjukkan sepanjang dua hari program tersebut. Walaupun program ini bertajuk ‘Stress’, tetapi saya ia antara program yang paling seronok saya kendalikan….. :)

buku smartstudyInsyaallah, akhir bulan April, buku kedua hasil tulisan saya akan keluar di pasaran. Dah hampir 6 bulan buku ni berada dalam proses penerbitan dan semalam saya telah lihat rupa akhir buku tersebut.

Asalnya, saya hanya menulis modul untuk program kemahiran belajar di Pusat Tuisyen saya di Kuala Lumpur. Hampir setiap minggu saya jalankan program ini selama setahun dan kemudian timbul idea untuk mengumpulkan hasil idea program saya dalam bentuk buku. Pada November 2004 saya mula menulis. Jika tidak silap saya ketika itu bulan puasa. Saya menulis setiap hari selama 20 hari. Ketika itu juga, tunang saya sedang belajar memandu kereta (sekarang ini isteri saya). Saya bawa semua bahan-bahan saya untuk menulis semasa menemani isteri saya ini belajar memandu. Kira bersemangat juga la nak menulis masa tu.

Hasilnya, setelah 20 hari berlalu, buku pertama saya telah siap. Namun, setelah saya berbincang dengan seorang rakan, saya dapati buku itu terlalu panjang. Jadi, saya buat keputusan untuk membahagikan buku itu kepada tiga bahagian iaitu yang pertama: Persediaan minda untuk menjadi pelajar cemerlang. Buku ini adalah langkah pertama pelajar untuk menjadi cemerlang kerana, tanpa persediaan minda, pelajar sama ada tidak akan terfikir pun untuk menjadi cemerlang atau mereka mereka tidak ada kebolehan untuk menjadi pelajar cemerlang.

buku smartstudyBuku kedua pula bertajuk Kemahiran Belajar. Di dalam buku ini, saya terangkan beberapa teknik belajar yang utama seperti teknik menghafal, teknik membuat nota kreatif, teknik pengurusan masa, teknik bacaan pantas dan juga beberapa tips dan petua untuk pelajar belajar dengan lebih berkesan.

Saya percaya buku ini sangat penting kerana majoriti pelajar yang saya temui tidak pernah belajar secara langsung bagaimana mahu belajar sesuatu dengan cepat dan ingat apa yang dipelajari itu dalam jangka masa yang panjang. Ini adalah kemahiran yang pelajar sangat perlukan.

Buku ketiga saya yang akan terbit sebelum akhir tahun nanti pula bertajuk Psikologi Menghadapi Peperiksaan. Buku ini saya ceritakan bagaimana mahu membuat persediaan akhir dan bagaimana mahu mengawal emosi dan tekanan perasaan akibat peperiksaan ini. Saya berikan banyak tips dan teknik untuk bersedia menghadapi peperiksaan yang sebenar.

Jika tidak silap saya, akhir bulan April nanti ada satu pesta buku di PWTC Kuala Lumpur. Saya akan berada di sana pada 1 mei untuk sesi pelancaran dan promosi kedua-dua buku saya ini. Jika anda berada di sana ketika itu, singgah-singgah di tempat promosi saya…. :)

UITM KedahSabtu lalu buat pertama kali saya menjalankan program bersama UITM Kedah di Hotel Swiss Inn Kedah Darul Aman. Program ini adalah bertujuan untuk memberi pendedahan kepada peserta tentang tips, teknik dan kemahiran yang diperlukan untuk menghadapi dunia pekerjaan kelak. Peserta terdiri daripada mahasiswa dan mahasiswi dalam pengajian BBA Marketing dan juga Islamic Banking.

Dalam program sehari ini, saya ceritakan beberapa tips dan teknik untuk bercakap dikhalayak ramai. Saya juga kongsikan beberapa pengelaman saya sendiri dalam menghadiri temuduga terutama temuduga saya semasa mahu memasuki Syarikat Perakaunan PriceWaterHouseCoopers dulu.

UITM KedahAlhamdulillah, program hari tersebut berjalan dengan lancar walaupun ada beberapa dugaan dalam bentuk teknikal yang tidak dapat dielakkan. Saya juga dapat pelajari sesuatu yang baru melalui salah seorang Penceramah jemputan iaitu En Johan mengenai ‘table manners’ dan grroming technique. Hmmm… memang banyak yang kita boleh pelajari kalau datang ke program-program sebegini sebenarnya. Saya percaya semua peserta sangat bertuah dan beruntung kerana dapat menyertai program ini dengan kemahuan mereka sendiri.

Jadi, saya ucapkan tahniah kepada semua peserta yang telah berjaya mengikuti program ini sepenuhnya. Semoga apa yang teah dipelajari akan benar-benar memberi manfaat dan kelebihan kepada anda di masa akan datang. :)

PowerPointSetelah saya fikirkan apakah soft skills yang boleh saya kongsikan bersama anda disini, saya terfikir tentang kemahiran menggunakan perisian Microsoft PowerPoint. Perisian ini adalah amat penting jika anda mahu membuat sebarang presentation tidak kira anda masih belajar atau anda sudah bekerja. Di dalam era informasi ini, anda akan jauh ketinggalan jika anda tidak tahu menggunakan perisian ini untuk membantu presentation anda.

Dalam berkongsi tips ini, saya akan berikan 21 tips berdasarkan pengalaman saya sendiri. Jika anda hadiri kelas-kelas komputer yang mengajar perisian, mungkin banyak lagi perkara yang anda akan tahu. Namun, saya percaya anda tidak perlu tahu semua perkara untuk menjadi lebih maju. 21 tips ini ialah tips-tips yang praktikal menurut pandangan saya dan tips-tips ini sering saya kongsikan bersama peserta semasa saya menjalankan program-program public speaking atau presentation skills. Ia juga berdasarkan pemerhatian saya terhadap kesilapan-kesilapan utama yang dilakukan oleh pelajar atau presenter semasa menggunakan perisian ini.

21 tips ini pula saya akan bahagikan kepada 3 bahagian.

  • 7 tips pertama (tips 1 -7) saya namakan ‘7 perkara yang perlu dielakkan’.
  • 7 tips kedua (tips 8 - 14) saya namakan ‘7 perkara yang perlu dipelajari’.
  • 7 tips ketiga (tips 15 - 21) saya namakan ‘7 petua untuk lebih maju’.

Mengikut pengalaman saya sendiri, saya tidak pandai menggunakan perisian ini walaupun setelah saya tamat pengajian sarjana muda saya. Ini mungkin kerana tidak banyak presentation yang perlu saya lakukan semasa saya belajar dalam bidang perakaunan dulu. Pertama kali saya ingat saya gunakan perisian ini ialah semasa saya perlu buat presentation di depan senior managers di syarikat saya bekerja PriceWaterHouseCoopers Chartered Accountant.

Kini saya banyak menggunakan perisian ini untuk tujuan presentation dan training saya. Saya rasa perisian ini sangat hebat dalam membantu melancarkan perjalanan program saya dan dalam membantu menarik perhatian peserta program saya.

Satu perkara yang anda perlu sedar ialah, tujuan anda kuasai tips-tips Microsoft PowerPoint ini bukanlah supaya anda boleh gunakan kesan-kesan khas yang pelik-pelik dan menarik seperti ada rama-rama yang terbang atau gambar kartun yang bergerak-gerak. Tetapi sebab utama anda pelajari tips-tips ini ialah untuk anda majukan teknik anda untuk menyampaikan idea anda secara jelas dan teratur. Maksudnya, dengan memajukan kemahiran anda dalam Microsoft PowerPoint, anda akan majukan teknik anda berkomunikasi.

Insyaallah, esok kita mulakan dengan tips yang pertama. :)

Hari ini saya berehat sekejap. Selalunya saya buat program dan bercakap sepanjang hari. Tetapi hari ini, saya sendiri menjadi peserta untuk menambahkan pengetahuan saya dalam teknik berkomunikasi.

Eh… dah banyak kali buat presentation, banyak kali bercakap, kena belajar lagi ke….? :)

Sudah tentu! Ilmu takkan habis untuk dipelajari. Saya juga belum terlalu lama dalam bidang ‘training’ ini. Tambahan pula, saya akan pelajari teknik berkomunikasi daripada seseorang yang sangat berpengalaman, Abang Nizal sendiri.

bijak belajarSebenarnya, lebih kurang 10 tahun lalu, saya pernah jumpa Abang Nizal ni. Masa tu, saya menjadi pelajar jemputan di program ‘Bijak Belajar’ di TV3. Tajuk yang dibincangkan ialah cabaran dan tekanan perasaan para pelajar di universiti.

Hari ini, saya ikuti program Nizal Talk yang akan  mengajar peserta bagaimana cara menggunakan teknik berkomunikasi yang berkesan. Ini termasuk menggunakan teknik komunikasi efektif yang boleh meningkatkan keyakinan diri.

Insyaallah, saya akan kongsikan juga apa yang saya pelajari hari ini di dalam program ini bersama anda di dalam tips dan petua saya yang akan datang. :)

Semasa saya mula-mula memasuki kelas elit tahun 6, saya agak gementar. Ini adalah projek terbaru sekolah saya. Semua pelajar paling elit dikumpulkan dalam kelas ini. “Elit? Elit ke aku ni?” fikir saya setiap masa. “Dah la matematik pun tak reti, elit konon..” kata hati saya kadangkala.

Hendak dijadikan cerita, saya duduk disebelah pelajar bernama Budiyamin. (Dah 18 tahun saya tak jumpa Budiyamin ni). Budiyamin ni pendiam sikit orangnya tetapi pandai. Satu perkara saya perasan tentang Budiyamin ni. Saya selalu nampak dia tersenyum sorang-sorang, kadangkala bercakap sorang-sorang. Risau jugak saya tengok dia. tetapi bila saya lihat betul-betul, dia tersenyum atau bercakap sorang2 ketika membuat latihan matematik rupanya. Bila cikgu tidak ada dalam kelas, dia akan buka buku matematik. Dia nampak seronok buka buku matematik macam kanak-kanak lain membuka buku komik pula. Saya hairan.

Saya tanya dia, “apa yang seronok sangat ni Budi…?”. Budiyamin menjawab “Seronok la bila dapat gak akhirnya jawapan soalan ni. Berapa hari aku cuba tak dapat-dapat”. Bila dah hari-hari saya lihat dia begitu, saya rasa saya mula memahami kenapa perangainya begitu.

Yang peliknya, sikap dia tu seolah-olah berjangkit kat saya pulak. Saya mula ikut-ikut dia buat latihan. Saya pilih yang senang je mula-mula. Tapi lama kelamaan saya dah mula boleh kejar kepantasan Budiyamin buat latihan matematik. Lama-kelamaan juga kami seolah bertanding siapa lagi cepat boleh menyelesaikan masalah matematik daripada buku teks. Semakin lama semakin seronok.

Tanpa saya sedari, saya sebenarnya sudah mula menguasai matapelajaran matematik yang selama ini saya rasa sangat susah. Saya terfikir, ” kenapa tahun lepas rasa susah sangat eh?”. Saya dan Budi berjaya menghabiskan semua soalan matematik yang ada dalam buku teks matematik. Saya tidak ada buku tambahan matematik (tidak mampu beli ketika itu) jadi Budi yang sering membawa soalan daripada buku tambahan terutamanya daripada kelas tuisyennya. Dapat la saya tumpang belajar.

Dipendekkan cerita, saya mula mendapat A dalam matapelajaran matematik. Matematik sudah menjadi matapelajaran yang pasti dapat A setiap kali peperiksaan. Malah, semasa peperiksaan sebenar UPSR, setelah guru matematik memeriksa kertas peperiksaan saya, beliau senyum dan mengatakan jawapan saya betul semua.

Kesimpulannya, apa yang dapat dipelajari daripada cerita tentang teknik belajar matematik? Saya akan huraikan kesimpulannya esok. :)

 

Pada tahun 1996, setahun sebelum saya melanjutkan pelajaran ke luar negara, saya belajar main snooker daripada 2 sahabat baik saya. Kedua-dua sahabat baik saya ini sudah handal bermain snooker. Jadi, apabila saya mahu menyertai mereka bermain snooker, mereka mendapat idea menarik, “siapa yang lebih hebat antara mereka berdua”. Sahabat pertama bernama Irfan. Dia berkata kepada sahabat kedua, Zul, “kita tengok, siapa boleh kalahkan Man dengan mata paling banyak, dia lagi hebat!”. Zul setuju.

Saya pun bermain dengan Irfan dan Zul. Yang pasti, saya akan kalah. Tetapi, Irfan mengalahkan saya dengan lebih banyak mata berbanding Zul. Maka, terbuktilah Irfan lebih hebat daripada Zul.

Seminggu selepas itu, saya bermain lagi dengan mereka berdua. Amat mengejutkan, Irfan dan Zul kalah dengan saya. Zul terkejut, dan Irfan terfikir apakah sebabnya saya boleh menang. Inilah yang ingin saya ceritakan sebenarnya, bagaimana cara saya menang.

Caranya…. sehari selepas kalah dengan Irfan dan Zul, saya keluar berjalan di banda Kuala Lumpur. Entah bagaimana, saya terjumpa satu video tape tentang cara belajar main snooker. Saya pun beli tape tu dan pasang hari-hari untuk mempelajari.

Rupa-rupanya, ada 5 langkah asas main snooker. Yang peliknya, saya tak nampak sesiapa pun yang main snooker (dikalangan kawan-kawan saya) yang mengamalkan langkah-langkah asas tu. Bila saya buat 5 langkah asas tu, saya cepat pandai dan jadi antara pemain snooker terhebat dikalangan kawan-kawan saya. Malah, setelah saya habis belajar dan bekerja di PriceWaterHousecoopers Chartered Accountant, saya menjadi Johan Snooker dalam pertandingan yang dianjurkan. Saya berjaya mengalahkan ramai pemain berpengalaman di syarikat saya itu dan kemudian saya dipilih mewakili syarikat saya ke pertandingan antara syarikat-syarikat perakaunan.

Apakah yang dapat dipelajari disini? Saya akan terangkan dalam terbitan seterusnya……